Saturday, October 30, 2010

Baking plak~


Hari ke 4 di rumah..

Bku pun x pgg apa..

Sronoknye..bhgianye..hehehe

Konon2 cm dh abih periksa..

Skali skala apa slhnye..kn.heheh

Tp x leh lma2..nnt pgg blik yer.. ;)


Okay..back to hoby lma..

Baking.baking.baking.

Da lma x msuk dpur tuk baking..

Arini buat blik keje lma ..

1st time nk try wat kek chiffon..

Pkir byak kali..x brani sbnrnye..

Almklumla nk kene pkul ptih tlur smpi btanduk, ntah mcamanela ropenye..

Cek x pnah buat pun sblm ni..

(buat2 asyik x jdi, tu jd mlas)~

Tp arini tbe2 nk branikn diri..hentamjela~

Tekad : Kalo jdi, jdila..kalo x, sudah~

Makenye bpeluh2 jgakla dok siap kn kek ni..

Org kata buat kek ni nk kene byak sabo..

Haa sbb sabo ni la kek menjadi harini..

Tgok ni..tadaa..


Ni sbb x de loyang chiffon..hentam je la pkai apa pon..

Pastu jnuh kek ni x bole kuar dr tin tu..ingat tdi nk hempuk dinding je..

Tp sbb syg kan..x jdila..hehehe

Moral of d story: kalo nk wat chiffon cake, make sure la pkai loyang chiffon.sng nnt.lgi cntik. :)

Ha nila kek dia : Kek Chiffon Oren~

Lembutnye jgn ckap, mmg lmbut sgat..


Haihhh sukenye bila jdi..

Snyum mmnjang arini yer..

Da lpas wat kek chiffon..

Pasni leh wat lgi.. :)


p/s:

Cmni ropenye putih telur yg brtanduk..bru tau..
Bila tbalikan bkas ni, dia x jtuh..elok je..heheh

Okay, slamat mncuba.. :)



Thursday, October 28, 2010

Student vs Exam





Hahaha..

Entri dmulkn dgn nada happy skali~

(mood happy bila d rumh)

Ni ada 1 lgi nk share ni..

Jumpa mlm td time bukak fb..

Mlas nk share kt fb..nk share kt blog plak..heheh

Sesuai sgt dgn keadaan yg tgah nak exam ni..

Sila bca okay..dan hayatilah..hehehe

Kot ada yg sma kn..tp rsa mcm mmg byak ni..hehe..

Okay x mo kaco..enjoy ur reading~ :)



Symptom symptom student bila final exam minggu depan.

  1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
  2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
  3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
  4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
  5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
  6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.)
  7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
  8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
  9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
  10. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
  11. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.
  12. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
  13. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;p
  14. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
  15. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
  16. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
  17. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
  18. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
  19. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
  20. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Cepat je die nak naik darah. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga. Otak pun dah overload.



Hahaha..

x than nk tgelak..

Ada yg sma x?byk?ckit?

Xpe..sndiri2 tau sudah..hehee

Jgn ada yg terasa plak yer..

Kalo dh nma pun student cm gini ler, lbih krg je sume..hee ;)





Wednesday, October 27, 2010

Personaliti melalui BLOG~



Wednsday : 27 October 2010.

Da abis 2 paper fnal..

Bgun pun awl..sbb x kene study kn..sronokla dok on9..hehe

Dlam dok on9 tu tbca plak blog CIK CAH pg ni..

Entri yg menarik, even pjg tp x bosan..

Tjuk : Memilih Gadis Berdsarkn Blognye.

http://www.emocutez.com



Bca tjuk pun da trtrik tuk bca isinye..

Nk ltak kt sini mcm pjg sgt..

Ltak link aje yer..hehe.nnt bcala..

---- > puterikebayan.blogspot.com

Apa2 pun 100% agree with his statement..best~

Antaranye..nk share ckit :

(mintak izin copy yer CIK CAH). :)

1. Selain kesungguhan dia manage blog, boleh nampak tidak cara dia komunikasi? Itu yang penting. Perhatikan cara dia menangani komen-komen, anonymos, shoutbox, dan forsmpring dia. Tengok cara dia susun kemasan blog dia untuk senangkan semua visitors. Semua itu menunjukkan sikap dia, emotional intelligence serta kapasiti budi bicara dia. Bukan senang hal ini okey. Semestinya kita boleh tengok sesetengah personal blog, owner dia tak begitu pandai berkomunikasi dan melayan tetamu. kan?



2. Hmm.. Okey. Gadis yang mempunyai blog yang menarik ini juga, kalau dia suka satu-satu benda, nampak sekali dia jaga benda tu betul-betul, hias betul-betul, dan manage betul-betul. Cuba bayangkan kalau dia dah cintakan seseorang? Bila dia manage blog dia semantap itu, bayangkan juga apabila dia manage rumah korang nanti, anak-anak, makan pakai, masak memasak dan kewangan. Perkgh, surga tu beb!



3. Contoh senang aku kasi. Header. Gadis pakai header standard mcm blog aku ni, susah nak teka peribadi dia macam mana. Dia mungkin tak ada masa, atau dah boring tukar header atau memang dia sejenis simple, old fashion dan suka berahsia. Jadi gadis yang berheader standard ni sukar didekati, kena kenal betul-betul baru tahu apesal blog dia header simple lagu tu. Jadi kena baca dulu entry dia. Kalau entry pun sebulan sekali, 10 baris aje pulak tu, maka ketahuilah dia memang tak minat blogging, blog dia langsung tak boleh dijadikan petunjuk. full stop.



4. Itu baru header, belum masuk widget current readers online dia.

Perkatan 'current online' tu dia tukar, jadi benda lain agar nampak lebih vogue. Ada yang, '8 sedang tekun membca', '5 eyes blinks on me',' 2 budak manis sdang skodeng', '8 pengintip ini blog', dan '12 org sdnag bbahgia' hehe. Nak cakap berapa ramai orang online ja, tu ja. Tapi, punyalah kretif. Belum masuk bab komen. 30 orang tinggal jejak, itu biasa. Ada yang '34 org romen'. What?? Haha. 28 orang sayang aku. Macam-macam gaya. Nak cakap berapa orang komen ja. Itu kretiviti, cara penyampaian. Kadang kiasan. Korang kalau nak tekel gadis ini macam kena pandai baca body language dia, kiasan dia dan hint dia. Jangan terlalu beku dalam melayan karenah diorang dan kena rajin teman diorang window shopping di butik Vincci, Simplisiti atau Gucci.



5. Lagi satu, perasan tak kadang-kadang bila kita tengok layout blog seseorang, kita rasa suka sangat dan berkenan. Ia macam masuk dengan citarasa korang sendiri, warnanya, designnya, fontnya dan sebagainya. Itu menunjukkan korang dan tuan punya blog mempunyai banyak 'citarasa' yang common. Bukankah perkara ini cukup baik? Kan? Apalagi, taip kat formspring dia seketul soalan berbunyi 'hai boleh berkenalan, nice blog.' hehe. Kalau kita jumpa blog seorang gadis dan kita tengok layout dia lain macam, 'eh, nape letak profil kat kaki blog?', 'eh, nape kaler tak match?','eh, peliknya kotak komen dia kah kah kah macam gamp***.' Maka kita dah dapat tau ada gap besar pada personaliti kita dan dia, jadi abaikan saja.



6. Itu bab yang sedap, kalau bab tak sedap pula, kalau tak kena gaya, aku rasa telinga yang panas membara dengar 'celoteh' dia nanti ;p. Lebih-lebih lagi yang jenis blog entry dia punya berjela-jela. Tak puas hati satu benda aje, tapi tu dia 10 perenggan dia kasi sembur. Korang tahan aje lah nanti bila entry tu dia publish dalam format mp3. Perkgh, berdesup kat telinga. Tapi takpa la, itu uniknya perempuan. Berleter ni kalau ada kat lelaki, langsung tak kena. Sumpah.



7. Ada juga yang jenis suka tukar header. Esok gambar kanggaroo, lusa dah tukar jadi gambar Rajnikand. Minggu depan tukar lagi. Haa... yang jenis macam ni kena prepare awal-awal. Korang kena fleksibel, tak boleh sentiasa guna posisi sama nanti dia boring dan terus menyebabkan korang turut boring heheheheh. Bukan itu saja, jenis gadis macam ni korang kena banyakkan surprise, buat kejutan, banyakkan keluar bersiar, dan pandai pujuk dia kalau angin dia sentiasa berubah.



8. Yang penting, carilah gadis yang menulis entry sopan, bermanfaat dan kelakar dalam kelas tersendiri. Perkara ini cukup penting. Elakkan mengorat gadis yang entry dia suka kutuk sifat orang. Asyik marah-marah dengan bahasa kasar. (kena bold yang ni) Melalui cerita dia nampak dia terlalu one-sided, langsung tak consider 'situasi orang' yang mungkin berbeza dan bersebab. Bahasa pula ya rabbi. Memanglah personal blog kita boleh claim ikut suka kita nak buat macam mana. Haa... benda personal itulah yang dibawa ke dalam kelambu, dalam kamar, depan tivi, dan kat dapur nanti. Serius! So, boleh aku kata, kita boleh kenal orang lebih tepat melalui 'personal blog' dia.



Ehh da mcm copy sume plak..haha.pjg bebenor..

X pelah, sharing is caring..

Kalo nk yg full version..follow link kt atas tu yer.. :)



Hmm..

Act dulu pun x suka nk ada blog ni..

Sbb nye nilah..

x suka bila ada org bole bca personality melalui blog..

Sdikit sbyak org leh tau cra hdup kta..

Rsa mcm x d privcy plak..

Even title header kt blog ni HIDUP BUKN RHSIA.. ;)

Tp act tu hanya title suka2, tuk sdapkn bhsa .. hehe

Mmg hdup kene ada rahsia sbnrnye..

Mane bole share ngan sume org.. kn?hehe



Tp dsbbkn dh terada..

So bca je lah..analyze la..who is me..

Mana yg bruk tgurla..

Mana yg baik sharelah (mcm ada je)..hehe

Anyway, don’t judge a book by its cover..

Hmm tp :

Most of the cover will exactly tells who u r..isn’t? yess!

So think about it!

http://www.emocutez.com



Sunday, October 24, 2010

FINAL EXAM



1st paper da selesai..

Tp knp exam mst ssh..

Sush hati..hati sush..

Tkut ..risau..bimbng..

http://www.emocutez.com



Skang mnysal x g clas ari2..

Markh cary mark da x tau..

Ooh sushnye hati..

Hwaaa…

Makkk! Cpatla blik..

Cmane nak buat ni..

Nak kata x study..da study..

Bgun awl lgi td..kul 5 pgi..

Tapi lpas tu tdo blik..hehehe.

Pnat tgok soaln sush2 ni..

Ni yg nak pgil sume2 ni..

Makk!ayahh!opahh!awakk!

Hwaa~

http://www.emocutez.com



p/s : lenkali jgn buat soaln sush2 bila 1st exam paper ni..

kan da tkut nk exam selasa ni..hadoii~